Verplichte tienjarige aansprakelijkheid

Voor woningen (gezinswoningen en appartementen) waarvan de bouwvergunning wordt afgeleverd na 01/07/2018 moeten niet alleen architecten maar ook alle betrokken aannemers en ook andere dienstverleners de tienjarige aansprakelijkheid die zij dragen verplicht verzekeren. Dit ten gevolge van de wet van 31/05/2017.

Deze aansprakelijkheid waarborg je het best zelf. Daarom heeft Protect voor architecten en ingenieurs een extra waarborg voorzien in hun eigen polis beroepsaansprakelijkheid.

Ben je al klant bij Protect, en wens je een waarborg tienjarige aansprakelijkheid voor jezelf?

Geef dan elke woning waarvan de bouwvergunning dateert van na 01/07/2018 aan via de digitale aangiftetool van MyProtect for Architects, binnenkort beschikbaar op deze website. Je ontvangt dan onmiddellijk digitaal je verzekeringsattest. De premie hiervoor betaal je pas bij de jaarlijkse afrekening in januari volgend jaar. De tool is eveneens ontwikkeld om de controle op de attesten van de andere bouwpartners te vereenvoudigen, ook een plicht die de nieuwe wet aan architecten oplegt.

Ben je als architect of ingenieur nog geen klant bij Protect?

Ontdek dan hier wat wij voor u kunnen doen en hoe we jouw werk kunnen verlichten. Vraag gerust een offerte beroepsaansprakelijkheid aan. Ga je akkoord, dan krijg je meteen ook een login en paswoord voor MyProtect. Voor elke woning met bouwaanvraag daterend na 01/07/2018 vraag je dan heel eenvoudig de extra waarborg tienjarige aansprakelijkheid aan en ontvang je onmiddellijk digitaal je verzekeringsattest.

Wenst je bouwheer of de algemene aannemer een globale polis af te sluiten waarin de tienjarige aansprakelijkheid van alle partners in verzekerd is?
Let dan op de volgende punten:

  • Je aansprakelijkheid verzekeren doe je in principe beter zelf, zo heb je je polis en de leiding ervan bij schade ook zelf in handen.
  • Wat bij overschrijding van de waarborg? Wie zal de vrijstelling betalen?
  • Is de afgesloten waarborg voldoende hoog in verhouding tot het project?
  • Betaalt de bouwheer of aannemer de premie volledig zelf of laat hij jou meedelen? Check in dit laatste geval of jouw deel niet veel duurder uitvalt dan je eigen individuele premie.

Beslissen jullie toch om samen een globale polis af te sluiten? Doe dit dan het best bij dezelfde verzekeraar van de architect en ingenieur om discussies tussen de verzekeraar van de globale polis en de BA verzekeraar te vermijden.

Je kan hier offerte aanvragen, en voor wie zijn beroepsaansprakelijkheid reeds verzekert bij Protect ook geïntegreerd via de weldra beschikbare digitale aangiftetool MyProtect for Architects. Via deze tool is alle bouw- en andere info van de werf toch voorhanden. Bovendien ontvang je bij het afsluiten van de polis bij Protect een extra administratieve vergoeding van 40 EUR per werf.

Je hoeft er zelf niks voor te doen, de offerte komt meteen terecht in de mailbox van de verzekeringnemer.